Kirkko on silta

Mustosen laajennettu siltateoria seurakunnasta.

1. Sillassa on kaksi pengertä

Silta tarvitsee kaksi tukea (pengertä) toimiakseen siltana. Silta ei voi riippua itsekseen ilmassa.

Seurakunta tarvitsee kaksi sitä tukevaa pengertä. Toisella puolella on Jumala ja toisella puolella ovat ihmiset.

 

2. Sillan on oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Sillan tulee olla kontekstuaalisesti oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Sillan pitää olla siellä missä ihmiset liikkuvat ja silloin kun ihmiset liikkuvat. Väärään paikkaan rakennettu silta jää käyttämättä.

Seurakunnan pitää olla kontekstuaalisesti oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Seurakunnan tulee olla siellä missä ihmiset liikkuvat. Pitää huomata, että ihmiset muuttavat polkujaan ja elämäntapojaan. Nykyään ihmiset viettävät enemmän aikaa internetissä kuin ompeluseuroissa. Ihmisten ajankäyttö on muuttunut. Sunnuntaiaamuna tehdään paljon muuta kuin käydään kirkossa.

 

3. Sillalle kokoonnutaan

Sillalla on aina ollut yhteisöllinen merkitys. Se on ollut usein kokoontumis- ja kauppapaikka.

Seurakunnalla on aina ollut yhteisöllinen merkitys, sillä ihmiset ovat kokoontuneet kasvamaan uskossa ja palvelemaan Jumalaa.

 

4. Sillan sisäiseset jännitteet

Silta pysyy kasassa, jos sen sisäiset jännitteet ovat  hallinnassa. Turun Myllysilta romahti ja nyt sitä puretaan.

Seurakunta pysyy kasassa, jos sen uskonnolliset ja opilliset jännitteet ovat kohtuullisesti hallinnassa.

Toinen lisäys: Siltaa ei voi korjata ilmapalloilla. Niin myös seurakuntaa ei voi  korjata tai koota millään siihen kuulumattomalla rakenteella. (Aprillipäivän 2010 lisäys).

 

5. Sillan identiteetti

Jos silta epäilee olevansa silta ja luulee olevansa vene, niin sitä ei voi käyttää tehtäväänsä. Se ei enää toimi kunnolla siltana  eikä veneenä.

Jos seurakunta epäilee olevansa seurakunta ja luulee olevansa jotain muuta, niin se ei voi täyttää tehtäväänsä Kristuksen seurakuntana eikä minään muunakaan.

 

Ensimmäinen lisäys: Sillalla on funktionaalinen tarkoitus. Se ei ole olemassa itseään varten eikä se itsessään ole tärkeä. (piispa Seppo Häkkisen lisäys 2009)